Cum avansez de la Internship la Job full-time?

Sa obtii un internship este unealta de care ai nevoie pentru a reusi cu usurinta sa ai un job in viitor. Cu toate acestea, trebuie sa ai in vedere ca este important sa iti maximizezi oportunitatile pe care le ai in perioada internshipului pentru a putea sa avansezi catre un job full-time!

Din fericire, juniorii au mai multe sanse de angajare in continuarea anului 2021. Numarul mediu de salariati prezinta o crestere cu 1,3% in 2021, fata de 2020, conform Prognozei de Iarna 2021.

Desi un internship iti poate deschide multe usi, este destul de tricky intr-o companie sa ajungi angajat. Printre stagiari, concurenta pentru orice post deschis este aproape intotdeauna acerba. Iata cateva sfaturi pentru a-ti creste sansele sa fii angajat:

 

Internship cu mai multe responsabilitati

Printre abilitatile dorite de majoritatea companiilor, precum indeplinirea cerintelor cat mai eficient, o alta competenta apreciata de Angajatorii de Top este sa accepti responsabilitati in plus chiar si in cazul unui internship platit. Nu doar ca acumulezi experiente noi, insa cel mai probabil vei putea colabora cu angajatii superiori care te pot recomanda pe viitor.

 In plus, pentru a-ti exprima cat mai bine interesul fata de pozitia pe care o ai in cadrul unui internship, nu ezita sa trimiti mail-uri mentorului tau in care lasi mesajul ca esti dornic sa iti oferi ajutorul. De exemplu, atunci cand ai de trimis cerinte rezolvate, poti adauga in mail: “Daca ai alte task-uri in plus, le-as rezolva cu mare drag”.

 

Ce sa NU faci in programe de internship

Ambitia este un atribut binevenit la un stagiar, insa exista unele lucruri pe care nu trebuie sa le faci in programe de internship, chiar daca par a fi o idee geniala in acel moment.

De exemplu, vor exista meeting-uri in care un grup de angajați vor vorbi despre informatii discrete pentru companie sau un anumit departament. Daca ai postul de internship, nu incerca sa intervii in acest tip de intalniri. Mai mult, nu o  lua personal daca prezenta ta nu este ceruta la intalnire chiar daca te simti important deoarece ai un internship platit.

Tine cont ca obiectivul principal este sa reusesti sa devii angajatul companiei unde ai pozitia de internship. Multi angajatori aleg sa pastreze stagiarii, decat sa deruleze un proces nou de angajare. Cu toate acestea in situatia in care compania la care esti intern nu te recruteaza drept angajat, conform unui Studiu de Piata realizat de KPMG, ofertele de job entry level  pentru juniori identificate pe site-urile de recrutare sunt intr-un numar mare.

 

Relatiile cu mentorii in internshipuri

Relatia pe care o ai cu un mentor iti da sansa sa ai pe cineva de la care sa inveti si de la care sa primesti raspuns la intrebari pe care nu le ai din informatiile teoretice prezentate la facultate. Nu iti fie teama sau rusine sa intrebi atunci cand ai nelamuriri in perioada acestor internshipuri.

De asemenea, solicita sugestii cu privire la caile prin care iti poti imbunatati performanta și prin care iti dezvolti nivelul actual de cunostinte si abilitati.

Fa fata provocarilor,  intalneste si saluta personalul si cel mai important, fa-ti mentorul mandru! Cu un gram de noroc si un pic mai multa munca, vei iesi din internship cu o oferta de angajare. Nu uita, multi angajatori isi folosesc aceste programe de internship ca teren de proba pentru procesul de angajare!