Mai multe oportunitati de angajare pentru Juniori in 2017: De ce e indicat sa aplici pentru un program de internship

Numarul de programe pentru juniori a crescut in 2017, 45% dintre angajatori spunand ca anul acesta sunt in cautarea candidatilor entry-level, ceea ce inseamna ca echipele sunt inca intr-un proces de crestere si formare. In plus, majoritatea angajatorilor planifica sa dezvolte in 2017 programe pentru studenti (internship-uri, stagii de practica) de care sa beneficieze de la 3 pana la 10 interni.*

Cu toate acestea, numarul angajatorilor care vor oferi un internship in acest an a scazut cu 5 procente fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca in 2017 exista o concurenta mai mare in ceea ce priveste programele disponibile pentru tineri.

Daca te gandesti sa intri pe piata fortei de munca in 2017, este bine sa stii ca primele doua criterii care conteaza cel mai mult pentru angajatori in selectia candidatilor pe posturile de juniori sunt: internship-ul sau stagiul de practica si experienta de lucru anterioara. Asadar, fa primul pas pentru cariera ta si imbogateste-ti CV-ul cu experienta acumulata intr-un program de internship sau de practica pentru a te asigura ca esti cu un pas inaintea celorlalti candidati la angajare.

Iata ce trebuie sa stii despre un program de internship si cum te poate ajuta in cariera:

  • Internshipul este poate cea mai populara forma de program, fiind o modalitate prin care companiile isi recruteaza viitori angajati. Pentru tine, internship-ul reprezinta o oportunitate de invatare, o modalitate prin care poti obtine experienta practica in domeniul de interes**.

 

  • Acest tip de program se deruleaza pe o perioada mai lunga, cuprinsa de obicei intre 2 si 6 luni. Poate fi internship platit sau neplatit – insa de ce mai multe ori acest lucru este anuntat inca de la inceput. Uneori, insa, depinde de abilitatile tale de negociere si persuasiune. Nu uita ca – la fel ca si in cazul unul job – trebuie sa negociezi intreg pachetul de beneficii, nu doar salariul. Iar in cazul in care este vorba despre un program de internship neplatit, sa te gandesti pe ce alte planuri iti aduce beneficii: cunostintele dubandite, abilitatile asimilate, resursele companiei la care ai acces si care te ajuta sa te dezvolti pe plan profesional, traininguri, certificari, networking – toate acestea se pot dovedi foarte utile pentru cariera ta.

 

  • Si in cazul orarului de munca pot exista variatii. Un internship poate fi atat part-time, cat si full-time. Programul este, in general, unul flexibil – fiind genul de program dedicat studentilor, pe care angajatorii ii incurajeaza sa isi termine studiile. Nu iti fie teama sa aduci in discutie inca din timpul interviului pentru un program de internship si orarul dupa care vei lucra, precum si programul tau de la facultate, pentru a te asigura ca poti imbina cu succes cele doua activitati.

 

  • Anumiti angajatori au incheiat o conventie de practica cu reprezentantii universitatilor, iar daca internshipul pentru care optezi este in domeniul facultatii pe care o urmezi, compania iti va elibera o adeverinta care sa ateste parcurgerea programului. Aceasta adeverinta te va ajuta sa echivalezi numarul de credite pentru experienta practica, bifand alaturi de aceste credite si o experienta complexa. Totodata, in functie de ceea ce decide angajatorul, unele internship-uri iti ofera zile de concediu, bonuri de masa, abonamente sau discount la anumite servicii medicale sau traininguri si cursuri.

 

  • In urma unui internship poti obtine o recomandare pentru viitoarele locuri de munca sau programe de internship. Vorbeste cu managerul tau sau managerul de HR si afla daca ar fi de acord sa-i treci in CV-ul tau drept persoana de referinta si daca sunt dispusi sa te recomande viitorului angajator atunci cand va fi momentul***.

 

  • Un internship iti poate oferi oportunitatea de a patrunde in lumea reala si poti acumula experienta in tipul de cariera pe care crezi ca vrei sa-l urmezi. Din aceasta pozitie, vei avea o perspectiva mult mai clara pentru a te decide daca este sau nu cu adevarat interesat de domeniu ales.

 

  • Vei avea parte de oportunitati de networking. Acesta este momentul sa intalnesti oameni important din domeniu si sa pastrezi legatura cu ei, pentru ca la un moment dat s-ar putea sa ai nevoie ca acestia sa puna o vorba buna pentru tine.

 

  • Chiar daca programele de internship pe care le urmezi nu se vor transforma in joburi full-time in companie, nu trebuie sa uiti ca doar astfel de activitati iti vor oferi abilitatile practice pe care angajatorii le cauta cu atat de mult interes la candidati. Nu uita sa mentionezi in CV ce ai dobandit de la fiecare program urmat in parte si sa detaliezi activitatile pe care le-ai intreprins pe parcursul saptamanilor in care ai fost intern.

 

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>

 

* Raportul „Piata fortei de munca in 2017“

** Ghidul Angajatorilor Internship&Trainee – Editia 2015-2016

*** TARGETjobs – How to get the most out of your internship after you leave