Principalele obstacole de evitat pentru o angajare de succes

Ti-ai incheiat concediul prelungit din aceasta vara, iar in urma socotelilor ai descoperit ca puteai sta mult mai bine din punct de vedere financiar? Incercarile tale din trecut de angajare nu au fost cele mai fericite experiente, iar in momentul de fata esti inca in cautari? Nu orice interviu iti garanteaza angajarea, mai ales daca te bazezi doar pe aplicatul la job-uri intr-un mod pasiv, iar CV-ul tau nu contine informatii relevante sau din contra ti-ai trecut prea multe experiente personale ce nu sunt de interes. Toate aceste lucruri reprezinta obstacolele pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa te angajezi cu succes. Afla mai departe care sunt principalele greseli pe care nu trebuie sa le comiti daca vrei sa iti gasesti un  job cat mai repede si cat mai pe placul tau!

 

Lipsa experientei personale

Principala cauza de care se plang reprezentatii sau recrutorii companiilor angajatoare o reprezinta lipsa de experienta a potentialilor candidati ce se prezinta la interviurile pentru posturile vacante oferite. In acest caz nu ne referim doar la experienta profesionala de pe planul muncii, ci si la lipsa competentelor ce ar fi trebuit dobandite in urma finalizarii studiilor. Prin urmare, diploma ta obtinuta in urma unor probe de foc din timpul stresiunii nu inseamna neaparat ca ai si capatat suficienta experienta cat sa fii apt la primul job. Astfel, unele studii sugereaza ca de cele mai multe ori studentii sau proaspat absolventii nu reusesc sa obtina, in urma terminarii studiilor superioare, competentele specifice si interpersonale necesare angajarii.

Solutia? Daca vrei sa eviti aceasta situatie uite cateva metode prin care poti sa obtii experientele necesare angajarii tale cu succes in cadrul companiei.

Inscriete in cadrul asociatiei reprezentanta facultatii tale! ONGS-urile au o lunga istorie in spate de pregatire si dezvoltare a membrilor sai intr-un cadru cat mai apropiat celui unui job full-time.

Aplica pentru un internship! Internship-urile sau traineeship-urile sunt modalitati excelente prin care iei contact real cu ceea ce inseamna un loc de munca adevarat. Totodata, unele companii pastreaza pe tinerii cu potential la finalul stagiului lor, asa ca da tot ce e mai bun din tine!

 

Un CV ce lasa de dorit

Una dintre sarcinile cele mai des realizate de catre recrutorii din cadrul companiilor angajatoare este cea de screening, actiune prin care acestia se verifica uneori si sute de CV-uri ca sa gaseasca cei mai buni candidati. Prin urmare, chiar daca doresti sa te mandresti cu toate experientele personale dobandite in urma unor activitati in care te-ai implicat, trebuie sa retii faptul ca informatiile irelevante prezente in CV-ul tau ingreuneaza mult procesul de selectie propriu-zis. In alte cuvinte un curriculum vitae reprezinta oglinda ta ce te reprezinta in fata companiilor angajatoare in momentul in care aplici pentru un loc de munca de care esti interesat. Astfel, in fata viitorilor manageri sau colegi nu trebuie sa pari imprastiat, incoerent sau slab pregatit asa cum poate arata un CV realizat in graba sau cu un nivel foarte mic de interes.

Cum poti sa iti imbunatatesti CV-ul?

Relevanta. In momentul in care aplici pentru orice job disponibil sau de interes in primul rand trebuie sa citesti cu atentie fisa postului si descrierea companiei angajatoare. Acestea sunt elementele care iti vor oferi raspunsul la intrebarea: “care sunt atuu-urile mele cele mai relevante pentru acest post?”. Prin urmare, CV-ul tau trebuie sa contina aptitudinile si experienta ta personala care se potrivesc cel mai bine cu cerintele si nevoile firmei angajatoare.

Coerenta.  Orice informative trecuta in CV-ul personal trebuie sa aiba o structura clar definita supusa unui fir de gandire logic. Prin urmare, listarea aptitudinilor, experientei personale sau a certificarilor tale trebuie mentionate si explicate intr-o maniera logica si cursiva (de preferat urmarind o cronologie descendenta).

 

Lipsa atentiei la detalii

Cand vine vorba de o potential angajare, nimic nu trebuie sa ramana la voia intamplarii! Prin urmare, trebuie sa fi mereu atent si precaut in orice interactiune cu un recrutor fie ca e ea formala, informala, planificata sau neplanificata.

Uite cateva elemente care te pot scoate in evidenta fata de ceilalti potentiali candidati:

  • O strangere de mana ferma cu orice recrutor transmite mesajul sigurantei, seriozitatii si motivatiei personale;
  • Un mail de follow-up in care sa multumesti angajatorilor ca ti-au oferit sansa ca sa participi la un interviu sau ca ai fost deja la unul. Acest lucru conteaza mai mult decat iti poti da seama, iar pana la urma oricarei persoane ii place sa se simta apreciata;
  • Contactul vizual pe cat posibil in permanenta si o atitudine deschisa sunt cele mai dezirabile elemente ale comportamentului tau ce nu trebuie sa lipseasca indiferent de contextul in care intalnesti un posibil angajator;
  • Vestimentatia trebuie mereu sa fiu cu un pas inaintea felului in care se imbraca cei din jur. Imbraca-te pentru postul de munca la care aspiri!
  • Fii tu insuti! Cu totii vrem sa impresionam persoanele din jurul nostru care ni se par importante si pe buna dreptate. Aspiratiile personale de autodepasire ne pot fi cele mai mari piedici uneori! Prin urmare, in cadrul unui interviu incearca sa fii cat mai sincer. In caz contrat, te vei putea lovi de situatii in cadrul noului loc de munca care nu iti sunt familiare si automat sa dezamagesti increderea si asteptarile firmei angajatoare!

 

Daca esti un tanar student ce viseaza la primul job ideal, sau daca tocmai ce ai parasite bancile facultatii, iar inceperea unei cariere de vis este primordial tie in momentul de fata, nu lasa viitoarea ta angajare la voia sortii! Prin parcurgerea acestui articol ai putut sa te informezi cu privire la cele mai des ivite probleme pe care le-au avut atat angajatorii cat si potentialii candidati de-a lungul timpului. Asadar, daca iti doresti o cariera de vis, trebuie sa dai tot ceea ce e mai bun din tine!

 

Mult succes!