Training VS Internship

Viata de student si proaspat absolvent poate sa fie chiar plictisitoare in cazul in care nu te asiguri ca locul unde lucrezi iti aduce beneficii care sa-ti satisfaca asteptarile. Daca si tu esti in situatia in care nu stii ce sa alegi intre un post de training sau de internship, articolul acesta este perfect pentru tine!

Inainte de a aplica pentru training sau internship ar trebui sa te informezi care dintre cele doua pozitii de lucru sunt potrvite pentru tine. Ai putea fii surprins ca posturile la care ai aplicat nu vor fi conform dorintelor tale din cauza ca nu te-ai informat suficient inainte.

Vestea cea buna este ca nu vei avea probleme in ceea priveste gasirea unui training sau internship, specialistii Monster.com afirma ca printre cei mai cautati candidati in 2021 vor fi si tinerii din categoria de varsta 18-24 de ani.

De ce sa alegi programe de training?

Trainingul este procesul de dezvoltare a cunostintelor si abilitatilor angajatilor, astfel incat sa ii pregateasca pentru postul la care au aplicat. Trainingul este destinat angajatilor, fie ca deja lucreaza la companie, fie ca urmeaza sa fie recrutati. Astfel, ar trebui sa iei in considerare pozitia de trainee daca iti doresti sa fii angajat.

Dupa finalizarea unui internship, nu ai certitudinea ca o sa lucrezi in continuare pentru companie. In timp ce in cazul unui training, ai siguranta ca ramai angajat permanent al companiei. In plus, in anul 2021, Raportul Anual al Fortei de munca realizat de Hipo.ro aminteste ca in domeniul HR-ului, angajatorii ofera posturi pentru training (20,20% angajari pe aceasta pozitie).

De asemenea, angajatii care au parte de training sunt cu siguranta platiti, insa este posibil sa nu ai parte de un internship platit daca alegi calea cu internshipuri. De aceea, ai grija sa ai in vedere companiile care se ofera sa te plateasca daca te intereseaza acest aspect.

De ce sa alegi programe de internship?

Un internship iti ofera experienta de lucru de care ai nevoie in startul carierei de junior, fiind oferit de o organizatie pentru o perioada limitata de timp. Programele de internship sunt perfecte pentru studenti! Intr-un internship ai oportunitatea sa pui in practica cunostintele pe care le-ai acumulat cu dificultate la facultate (trust me, I know).

Cel mai bun motiv pentru care ar trebui sa te intereseze ad-urile pentru internshipuri este acela ca majoritatea dintre acestea sunt oferite vara sau in perioada in care ai nevoie la facultate sa indeplinesti orele de stagiu de practica. Vara este perioada in care este momentul sa incepi drumul in cariera ta, avand atat de mult timp la dispozitie odata cu vacanta, ar fi  pacat sa nu profiti.

In plus, in multe programe de internship ai parte de mentori care sa te indrume sa indeplinesti cerintele cu care te vei intalni la locul de munca. Acestia te vor ghida si te vor sfatui de fiecare data cand ai nevoie de ajutor, chiar si atunci cand nu ai cunostintele necesare.

Asadar, aceste internshipuri sunt un acord intre universitate și companie, proces realizat pentru a oferi studentilor cunostinte practice despre lumea reala si locul de munca. Indiferent ca este un internship platit sau nu, este un pas important in CV-ul tau.

Pe de alta parte, trainingul este un proces prin care o organizatie incearca sa dezvolte si sa lustruiasca abilitatile angajatilor, astfel incat performanta lor sa poata fi imbunatatita si sa contribuie concomitent in evolutia companiei.

Sper ca acum esti pregatit sa intri pe piata muncii si sa fii sigur pe tine ca ti-ai gasit un inceput in cariera reusit! Ia in calcul diferentele enumerate anterior pentru a avea parte de o experienta care sa nu te dezamageasca si care sa iti fie benefica in viitor.